Mi a teendő hüvelygomba esetén?

huvelygomba

Feltételezhető, hogy a nők körülbelül 75 százaléka életében legalább egyszer tapasztal intim fertőzést hüvelyi mycosis formájában. A gomba vagy candida diszfunkciója egy zavaró állapot, amely váladékozással, égő érzéssel, viszketéssel, hüvelyi és szeméremtest fájdalommal nyilvánul meg vizelés és közösülés közben. A hüvelyi fertőzések leggyakrabban a természetes biocönózis megzavarása következtében jelentkeznek, és sajnos megnyitják az utat további fertőzések kialakulásához is. Mi a teendőnk, ha ezt tapasztaljuk?

Mi a hüvelygomba és mik a kialakulásának okai?

A hüvelygomba a candida nevű sarjadzó gombák által okozott fertőzés. A Candida albicans a fő bűnös, a candidás hüvelyfertőzések eseteinek csaknem 90 százalékáért ő felel. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az ebbe a fajba tartozó gombák a hüvelyi mikroflóra természetes összetevőjeként is előfordulhatnak, csak normális esetben a bél baktériumflórájának kontrollja alatt állnak.

Tehát mikor fordul elő hüvelyi mycosis? Akkor, ha a bélflóra egyensúlya felborul, az audit megszűnik, és elszaporodnak a szervezetben. Ilyenkor sajnos megbomlik a balansz a fiziológiás hüvelyi mikroflóra összetevők és a potenciálisan patogén mikroorganizmusok között. Az ok lehet múltbeli antibiotikum-terápia, gyakori hüvelyöblítés (erősebb vízsugár vagy gyógyszeres oldat benyomása a hüvelybe az alapos öblítés érdekében), túl sok, vagy éppen ellenkezőleg, túl kevés intim higiénia, hormonális fogamzásgátlás, szteroid gyógyszerek szedése, cukorbetegség, de akár terhesség is – mindez a hüvely pH-értékének olyan változását okozhatja, amely alkalmas a fertőzésre.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba jellegzetes tünetei, vagyis elsősorban a túrószerű váladékozás a menstruációs ciklus fázisától függetlenül jelentkeznek. Sok más intim fertőzésnek is lehetnek hasonló szimptómái, például hüvelyi viszketés vagy váladékozás, de ez a csomós váladékozás szinte egyértelműen a hüvelyi fertőzés gombás forrására utal.

A hüvelygomba leggyakoribb tünetei a következők:

  • viszketés és égő érzés,
  • duzzanattal járó fájdalom a hüvelyben és a szeméremtestben,
  • a szeméremtest vörössége és lineáris repedései,
  • fehér, túrószerű folyás a hüvelyből kellemetlen élesztő szaggal,
  • fájdalom közösülés vagy vizelés közben.

Ha a tünetek bármelyikét tapasztalod magadon, és szeretnéd kizárni a candida gombafertőzés alternatíváját, akkor ezt megteheted a Carbon Medical webshopjából megrendelhető candida gyorsteszt segítségével – rendeld meg még ma!