Válassz mást a fast fashion helyett!

Napjainkban gyakran kerül szóba a környezettudatos életmód; a leggyakrabban a közlekedési módokat említik, például állandó téma az elektromos autók, esetleg a repülővel történő utazás, de sokat beszélnek arról is, hogy a táplálkozással szintén sokat tehetünk bolygónk élhetőségéért. Azt azonban viszonylag kevesen tudják, hogy használt ruhák vásárlásával is rengeteget tehetünk a környezetért, mivel manapság a ruhaipar legalább annyira környezetszennyező, mint a mezőgazdaság vagy az építőipar.
Míg négy évtized alatt a Föld népessége megduplázódott, az egy emberre jutó átlagos ruhamennyiség szintén a duplájára nőtt. Ebben hatalmas szerepük volt a fast fashion láncoknak, amik a kétezres évek elején terjedtek el igazán. Ezek a cégek elképesztő ütemben ontják a piacra a rossz minőségű, de rendkívül olcsó ruhákat, és akár néhány hetente új kollekciókkal állnak elő. Ezeknek a ruháknak a legyártása elképesztő környezetkárosítással jár. Nem csupán rengeteg vegyszer kerül felhasználásra, de például egyetlen pamutból készült pólóhoz 2700 liter vizet használnak fel. A fast fashion ruhák is jellemzően Ázsiából jönnek, ahonnan hatalmas teherhajókon utazzák körbe a bolygót. Ezek a hajók óriási mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki, továbbá ezeknek a ruháknak a döntő többsége szeméttelepekre vagy szemétégetőkbe kerül rövid használat után; így vagy úgy, de tovább növelik a levegőbe kerülő CO2 mennyiségét. Mindezeken felül az élővilágra nagyon káros, tengerekbe és óceánokba jutó mikroműanyagok több, mint egyharmada származik poliészter ruhákból a szakértők becslései szerint.
A second hand clothes trade tehát igen környezetbarátnak számít. Amennyiben azt tervezed, hogy te is nyitsz egy használt ruhákat áruló üzletet, egyebek mellett szükséged lesz egy megbízható beszállítóra. Turkálód árukészletének frissítéséhez a használtruha Fejér megye területén beszerezhető a Bemo-Textiltől is. Ráckeresztúri raktárunk Budapesttől mindössze 20 kilométerre található, és az M6-os autópályán pár perc alatt elérhető.